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CONNECTICUT HOUSING FINANCE AUTHORITY 

MEDICAL MARIJUANA FACT SHEET 

 

Connecticut General Statutes allows for the possession and use of medically prescribed marijuana in 
compliance with applicable laws and regulations.  While the use of medical marijuana under State law may 
be authorized, marijuana still remains classified as a Schedule 1 drug under federal law and the cultivation, 
sale, possession, or use of marijuana remains illegal under federal law.  Therefore, the laws and regulations 
regarding medical marijuana in public housing receiving HUD assistance will differ from non-HUD 
properties.  Housing providers are encouraged to seek qualified legal counsel regarding medical marijuana 
issues.   
 

This material is provided solely as a reference; it should not be used or construed as legal advice or as a legal 
document, a legal opinion, or an official interpretation regarding the use of medical marijuana.  Property 
owners and property managers should seek independent guidance from their own legal counsel regarding 
medical marijuana in public housing.   CHFA assumes no liability or responsibility for any use of this 
document beyond its intended purpose as a general reference tool only.  Users are cautioned to seek qualified 
assistance in specifically applying or interpreting laws or regulations regarding medical marijuana to their 
own circumstances. 
 
1. The State of Connecticut Department of Consumer Protection has provided the following 

information regarding medical marijuana:1  **This information would NOT be applicable to 
properties receiving HUD assistance.** 

 

“Q. Who is eligible to use medical marijuana? 

A. To qualify, a patient needs to be diagnosed by a Connecticut-licensed physician as 
having one of the following debilitating medical conditions that is specifically identified in 
the law: cancer, glaucoma, HIV, AIDS, Parkinson's disease, multiple sclerosis, damage to 
the nervous tissue of the spinal cord with objective neurological indication of intractable 
spasticity, epilepsy, cachexia, wasting syndrome, Crohn's disease or post-traumatic stress 
disorder. Patients also have to be at least 18 years of age and be a resident of Connecticut. 
An inmate confined in a correctional institution or facility under the supervision of the 
Department of Correction will not qualify, regardless of their medical condition.” 

“Q. Can patients use medical marijuana anywhere? 

A. No. The law prohibits ingesting marijuana in a bus, a school bus or any moving vehicle; 
in the workplace; on any school grounds or any public or private school, dormitory, college 
or university property; in any public place; or in the presence of anyone under 18. It also 
prohibits any use of palliative marijuana that endangers the health or well-being of 
another person, other than the patient or primary caregiver.” 

“Q. How much marijuana can a patient have on hand? 

A. The maximum allowable monthly amount is 2.5 ounces unless your physician indicates 
a lesser amount is appropriate. Any changes to the allowable amount will be based on 
advice from the Board of Physicians.” 
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  This information can be accessed at www.ct.gov/dcp/mmp.  
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“Q. Can a landlord refuse to rent to someone or take action against a tenant solely 
because the tenant is qualified to use medical marijuana? 

A. No.” 

 

2. Properties receiving HUD assistance are subject to Federal law and HUD regulations.  In 
2014, HUD released a memo, Use of Marijuana in Multifamily Assisted Properties;2 relevant 
portions are printed below: 

“The Controlled Substances Act (CSA), 21 U.S.C. Section 801 et.seq., categorizes marijuana 
as a Schedule 1 substance and therefore the manufacture, distribution, or possession of 
marijuana is federal criminal offense.  Because the CSA prohibits all forms of marijuana 
use, the use of “medical marijuana” is illegal under federal law even if it is permitted under 
state law. With regard to questions concerning the use of marijuana in Multifamily assisted 
properties in states that have decriminalized the use of marijuana, the controlling 
authority is Section 577 of the Quality Housing and Work Responsibility Act of 1998 
(QHWRA), P.L. 105-276 (October 21, 1998), 42 U.S.C Section 13662  Owners of federally 
assisted housing are required by QHWRA to deny admission to any household with a 
member who the owner determines is, at the time of application for admission, illegally 
using a controlled substance as that term is defined by the CSA. 

…Unlike the prescribed admission standards which prohibit admission to federally 
assisted housing for any household member who the owner determines is illegally using a 
controlled substance (e.g. marijuana)…, the continued occupancy standards “allow” 
termination by the owner.  In other words, QHWRA provides owners with the discretion to 
determine, on a case-by-case basis, when it is appropriate to terminate the tenancy of the 
household.”  

 

3. ‘No Smoking’ policies and the use of medical marijuana: 

a. As marijuana in any form remains illegal under federal law, medical marijuana is 
NOT permitted at any HUD assisted property. 

b. At non-HUD assisted properties, a properly worded and approved ‘no smoking’ 
policy would preclude the smoking of medical marijuana in the same manner as 
other smoking material. 
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  This memo may be accessed at: www.hud.gov.  

 


