
 
New Questions: 
 
Q7.  Will CHFA accept both 9% and 4% LIHTC applications for the same development? 
 
A7.  For a single development that is legally divided into two distinct and separate developments 
through a condominium structure, CHFA will accept concurrent applications for the 4% LIHTC and 9% 
LIHTC phases.  At the time of this application submission, the separate condominiums must be 
established.  Further, both developments must be operationally independent and capable of being 
developed separately with no common building systems.  The points will be calculated based on the 
attributes of the 9% phase only. 
 
Q8. We recently learned about a new program called “HPRF”.   Can you explain it and confirm that it 
will it be a resource for the 9% round? 
 
A8.  “HPRF” is the Homeless Prevention and Response Fund, which is a subsidy program to support the 
creation and operation of housing for homeless individuals and families.  It is a new program in 
development at the Department of Housing.  CHFA is unable to consider these funds as a resource for 
the 9% LIHTC round as the HPRF program is still being developed and its terms have not yet been 
finalized.  For questions regarding the HPRF program, please contact Steve DiLella (Phone: 860-270-
8081; e-mail Steve.DiLella@ct.gov ) at the Department of Housing.    
 
Q9.  Will CHFA accept funding under the 811 program as an acceptable source of funds for supportive 
services if the population to be served is the chronically homeless? 
 
A9.  The CT811 program provides a rental subsidy for the dedicated units set aside for homeless 
individuals with a disability(ies).  To be clear, services are not funded through CT811, rather the state 
supports the CT811 program by providing services for qualified individuals referred to a CT811 unit 
through the Coordinated Access Network (CAN).   In order to provide evidence of the CT811 program 
participation and commitment, an applicant must sign an ARAC (Agreement to Enter into a Section 811 
Rental Assistance Contract) with the Department of Housing (DOH).  An MOU with a qualified service 
provider and a satisfactory supportive service plan are still required in order to achieve points for 
supportive housing.  The list of qualified service providers may be found in the 2017 Supportive Housing 
Guideline.  To participate in the CT811 program and enter into an ARAC, applicants are advised to 
contact Michael Santoro, DOH, at Michael.santoro@ct.gov. 
 
Q10.  Will the Supportive Housing units also qualify as 25% AMI units for points in both categories? 
 
A10.  Units set at 25% of AMI that also provide supportive services can satisfy the points requirements 
for both categories. 
 
Q11.  For underwriting purposes, please confirm that Supportive Housing units may be budgeted at 
25% AMI rents where there are no subsidies such as 811 vouchers (vs. a $0 rent/$0 income 
assumption).  
 
A11.  Refer to Section 8.a. of page 5 of the CHFA Supportive Housing Guideline: Since homeless people 
generally have little or no income, units set aside for supportive housing should be affordable to 
households with less than 25% AMI. This can be achieved through rental subsides through a local 
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housing authority or other subsidy provider, internal subsidies from cash flow on units which yield 
higher income, capitalized operating reserves, federal or state rental assistance, or any other sustainable 
means.  
 
Q12.  With regard to QAP section 2. “Financial Efficiency & Sustainability” item e. “High Performance 
Building Design”, it appears that the 2017 QAP lists ASHRAE 90.1-2007 as the standard, whereas the 
consolidated application and CHFA Design, Construction & Sustainability Standards reference ASHRAE 
90.1-2010.  Please clarify which requirements are applicable. 
 
A12.  The Standards and the ConApp were updated for 2017 to reference ASHRAE 90.1-2010 to reflect 
code and ENERGY STAR program changes.  All proposed developments must meet or exceed the 
requirements outlined in the CHFA Design, Construction & Sustainability Standards.  For the purposes of 
the ConApp, the proposed design must be compared to ASHRAE 90.1-2010 Standards.  For points 
consideration for “Financial Efficiency & Sustainability” item e. “High Performance Building Design”, a 
separate letter or report from the energy consultant or mechanical engineer verifying energy cost 
savings ≥ 23% over ASHRAE 90.1-2007 Standards may also be provided. 
 
Q13.   If an application were to include both new construction and rehab of existing buildings, how 
might points for “Sustainable Design: Passive House” and “Sustainable Design: High-Performance 
Building” be awarded? 
 
A13.  If an application includes a mix of new construction and rehab work, and/or a mix of dwelling units 
under the Passive House Design and High-performance Building Envelope categories, partial points may 
be awarded based upon the applicable percentage of units in each construction type and/or design 
category.  For example, if less than 100% of the units proposed in a development application were 
proposed to be new, qualifying Passive House Design units, 1 point would be awarded if ≤ 33% of the 
units were Passive House units, 2 points for ≥ 34% but ≤ 66% new Passive House units, and 3 points for ≥ 
67% but ≤ 100% new Passive House units.  Similarly, if lees than 100% units proposed in a development 
application were qualifying High-performance Building Design units, 1 point would be awarded if ≤ 50% 
of the units were High-performance Building Design units, and 2 points for ≥ 51% but ≤ 100% qualifying 
High-performance Building Design units. 
 
Q14.  On the CHFA & DOH Consolidated Application Form, Section 4.1d includes a link to the HUD QCT 
Map for 2014-2015.  Is this the correct QCT map to use? 
 
A14.  No, the 2017-2018 HUD QCT map should be used to determine if the development is in a Qualified 
Census Tract.  This can be found at https://www.huduser.gov/portal/sadda/sadda_qct.html. 
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