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2016 Low-Income Housing Tax Credit (LIHTC) Program 
Frequently Asked Questions 
 
Below is an important clarification plus two new questions and answers.  For more 
information, applicants are strongly encouraged to review the 2016 Qualified Allocation 
Plan (QAP) as well as the CHFA Procedures and the 2016 Guidelines.   
 

 
Clarification: 
 
Point item 5.b. provides points based on the percentage of Permanent 
Developer/Sponsor Resources (manually entered) compared to Total Development 
Resources (TDR).  TDR is defined as excluding Tax Credit Equity, Deferred Developer 
Fee, and rental subsidy reserve funds; however, the auto-calculation in the ConApp pulls 
from the total of all sources. Please be advised that CHFA will make a correction to each 
application to address this when the applications come in rather than issue an updated 
ConApp before the application deadline.   
 
New Questions: 
 
Q23.  Under the Application Threshold requirements section of the QAP, 
there is a requirement that:  “A minimum of 20% of the units in the 
development shall serve households with incomes greater than 25% but less 
than or equal to 50% of the Area Median Income (“AMI”). Points will be 
awarded based on the percentage of the total units in a development over 
20% that will serve households with incomes greater than 25% but less than 
or equal to 50% AMI.”  Could you please explain this? 
 
A23.  Points will be awarded based on the percentage of units that serve households 
above 25 and at or below 50 percent of AMI.   See examples below: 
 
Example 1 Development A 
84 unit building: 
0-25% AMI  11 units 
>25-50% AMI 34 units 
>50-60% AMI 39 units 
 
Minimum of 20% of 84 units (the total in the development) that are >25 and ≤50% AMI 
= 16 
As there are 34 units that are >25 and ≤50% AMI, Application Threshold requirements 
have been met and points may be calculated.   
For points award calculation: 34/84 = 40%  
 

http://www.chfa.org/content/Multifamily%20Document%20Library/LIHTC%20-%202016%20Qualified%20Allocation%20Plan.pdf
http://www.chfa.org/content/Legal%20Document%20Library/CHFA%20PROCEDURES%20EXCERPT%20rev%206-30-16doc.pdf
http://www.chfa.org/Rental%20Housing/for%20Developers%20and%20Sponsors/Funding%20Initiatives/Tax%20Credit%20Programs/LIHTC%20Program.aspx#RelatedDocuments
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The percentage of total units serving households that are >25 and ≤50% AMI is ≥ 40%, 
so 6 points may be awarded. 
 
Example 2 Development B 
56 unit building: 
0-25% AMI  10 units 
>25-50% AMI 18 units 
>50-60% AMI 28 units 
 
Minimum of 20% of 56 units (the total in the development) that are >25 and ≤50% AMI 
= 11.  As there are 18 units that are >25 and ≤50% AMI, Application Threshold 
requirements have been met and points may be calculated.   
For points award calculation: 18/56 = 32%  
 
The percentage of units serving households that are >25 and ≤50% AMI is ≥30% and 
<40% so 4 points may be awarded. 
 
Example 3  
If the unit mix in the above Development B were changed: 
56 unit building: 
0-25% AMI  10 units 
>25-50% AMI 8 units 
>50-60% AMI 38 units 
 
Minimum of 20% of 56 units (the total in the development) that are >25 and ≤50% AMI 
= 11.  As there are only 8 units that are >25 and ≤50% AMI, Application Threshold 
requirements have not been met and points may not be calculated.  In fact, the 
application may not be considered further as it has not met Application Threshold 
requirements. 
 
 
Q24.   Do drawings and specifications need to list the square footage of the 
development? 
 
A24.    Yes. Sections 4.2.a and 4.8.a Unit Information of the ConApp require square 
footage information of the project be provided and the square footage amounts provided 
in the application must match the square footage tables on the drawings provided by the 
project architect.  The application clearly states that “Applicants must make sure the 
square footage amount below match those contained in the drawings and 
specifications.” 


